Maakuntakuoro - Matkakuoro

MAAKUNTAKUORO - MATKAKUORO

Keski-Pohjanmaan Maakuntakuoro

Eino Isohanni
Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy
Kokkola 1969

Kirja sisältää kuvauksen kuoron toiminnasta alkaen perustamisesta v, 1952 vuoteen 1969 saakka. Perustamien taustavoimana oli Keski-Pohjanmaan Maakuntaliitto, jonka toiminnanjohtajana oli silloin Eino Isohanni, Antin perheen kulttuurivaikuttaja. Perustava kokous pidettiin Ylivieskassa, jonne oli kutsuttu 13 kuorolaulun harrastajaa, joukossa Kannuksesta myös Mikko Koski ja A. E. Uusitalo.

Kirja kertoo alkutaipaleen innostuksesta ja taloudellisista vaikeuksista, harjoittelusta ja konserttitoiminnasta. Vuonna 1954 pidettiin Jyväskylässä valtakunnalliset kuorokilpailut, jolloin saavutettiin toinen sija A-sarjassa. Viiden vuoden kuluttua v. 1959 järjestetyissä kilpailuissa saavutettiin sitten jo ensimmäinen sija, kirjan mukaan tenorien ansiosta. Seuraavissa kilpailuissa Turussa tuli kolmas palkinto.

Kuoro sai näkyviä esiintymistilaisuuksia esim. Presidentin linnassa v. 1958. V. 1961 kuoro kutsuttiin esiintymään linnaan itsenäisyyspäivän illan juhlavastaanotolla. Seurasaaren juhannusjuhlissa niitettiin mainetta maakunnalle v. 1956.

Kuoro teki laajat konserttikiertueet Kanadaan ja Amerikkaan v. 1962 ja 1967. Ensimmäisellä kerralla pidettiin 28, viisi vuotta myöhemmin 23 konserttia. Myös Ruotsissa konsertoitiin v. 1960 kymmenellä paikkakunnalla. Näistä matkoista on matkanjohtaja Eino raportoinut laajasti kirjassa. Kesällä 1968 kuoro esiintyi kutsuttuna Suomen edustuskuorona Stuttgartin laulujuhlilla.

Kuorolla oli aina kyvykkäät johtajat menestyksensä takana, mm. Ossi Elokas. Kirjan lopussa on tilastotietoa mm. luettelo konserteista paikkakunnittain kotimaassa ja ulkomailla sekä kuoron jäsenistä. Isohanneja oli laulajajoukossa Maria, Eino, Onni. Martti sekä Aku ja Esa Uusitalo.

Kirja on mielenkiintoinen luettava kuorolaisten lähisukulaisille.